Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Πήγασος ΙΙ, δεν είναι ένα όπλο που ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας, όπως το όνομά του. Μόλις πριν από...
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Πήγασος ΙΙ, δεν είναι ένα όπλο που ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας, όπως το όνομά του. Μόλις πριν από λίγες ημέρες πέρασε ένα ιδιαίτερα σκληρό πολεμικό τεστ στη Δυτική Ελλάδα και πολύ σύντομα, εντάσσεται πλήρως στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Την πρώτη απόπειρα των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας για το ελληνικό UΑV τη συναντάμε νωρίς, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, και έκτοτε ακολούθησαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Το 2002 κατασκευάστηκε το πρώτο Πήγασος και άρχισαν δειλά οι δοκιμές του. Το 2005 αποφασίστηκε η αναβάθμισή του με νέα άτρακτο, βελτιωμένα χαρακτηριστικά και επιδόσεις, ενώ σύντομα τα 4 πρώτα Πήγασος ΙΙ ήταν γεγονός.
Η τελευταία δοκιμή, σε καθαρά επιχειρησιακό περιβάλλον, έγινε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος» και η κατασκοπευτική εικόνα (βίντεο) που έπαιρνε ο Πήγασος ΙΙ από τα αλλεπάλληλα «πεδία μάχης» στα οποία ενεπλάκη έφθανε μέσω του δορυφόρου Ηellas-Sat και στα Κέντρα Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ.
Έχουν προηγηθεί και άλλες φάσεις αξιολόγησης και σε συνθήκες ηλεκτρονικών αντιμέτρων με άριστες επιδόσεις.
Μάλιστα το καλοκαίρι, ύστερα από συνεννόηση του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γ. Γιάγκου με τους αρμοδίους της Πολιτικής Προστασίας, τα 4 διαθέσιμα Πήγασος ΙΙ θα χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση μεγάλων περιοχών με σκοπό την έγκαιρη ειδοποίηση σε περιπτώσεις πυρκαγιών>>.
Προχθές οι υπουργοί Άμυνας των 28 χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης του εδάφους, με την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεκατρείς χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ, θα αποκτήσουν μέχρι το 2017 το σύστημα Alliance Ground Surveillance (AGS) το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με πέντε μη επανδρωμένα, αναγνωριστικά αεροπλάνα.
Το κέντρο εκπαίδευσης και διοίκησης της μονάδας θα εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας.
Το σύστημα, που βασίζεται στην αμερικανική τεχνολογία Global Hawk, θα χρηματοδοτηθεί από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια