Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SPICE ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΨΑΧΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ S-400 ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Μια σημαντική προμήθεια από την Πολεμική Αεροπορία ενός συστήματος-πολλαπλασιαστή ισχύος, της ισραηλινής συλλογής ανεμοπορίας SPICE...Μια σημαντική προμήθεια από την Πολεμική Αεροπορία ενός συστήματος-πολλαπλασιαστή ισχύος, της ισραηλινής συλλογής ανεμοπορίας SPICE 1000 & 2000, μια υπόθεση η οποία διαρκεί σχεδόν εννέα (!) χρόνια, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια δαπάνη λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι αναθερμαίνεται.


Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής από το... 2011, η προμήθεια για ανεξήγητους λόγους δεν είχε προχωρήσει, αν και θεωρείται υψηλής προτεραιότητας πρόγραμμα και μεταμορφώνει τις δυνατότητες κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια που μελετάται από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την απάντηση στη Τουρκία της προμήθειας των α/α συστημάτων S-400, μετά την έναρξη μελέτης για την απόκτηση αντιπλοϊκών δυνατοτήτων των τακτικών βαλλιστικών βλημάτων ATACMS που διαθέτει ο ΕΣ, μέσα από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους που έχει αποφασιστεί.

Οι συλλογές είναι ανάπτυξης και κατασκευής της ισραηλινής εταιρείας Rafael και η αρχική απόφαση αφορούσε συνολικά 400 κιτ αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου (κάπου εκεί πρόκειται να κινηθεί και η τελική σύμβαση).

Η υπόθεση αναθερμάνθηκε, καθώς τα νυν stant-off όπλα της ΠΑ (SCALP-EG, AFDS, AGM-154 JSOW, GBU-31 JDAM βασικά) διατίθενται είτε σε περιορισμένους αριθμούς, είτε δεν αρκούν τα επιχειρησιακά τους χαρακτηριστικά να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, όπως οι μάζες αντιαεροπορικών όπλων από το Korkut μέχρι τους S-400, αν τελικά αποκτηθούν.

Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό και το κυριότερο (για τα εξαιρετικά σφιχτά οικονομικά δεδομένα της ΠΑ), χαμηλού κόστους "όπλο" οι συλλογές των SPICE: Γιατί μετατρέπουν τις "απλές" αεροπορικές βόμβες LGB, σε κατευθυνόμενα stand-off όπλα ακτίνας μέχρι 60 χλμ. "γεφυρώνοντας" το χάσμα μεταξύ των απλών LGB βομβών Μk 83 & Mk84 και των υποστρατηγικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς cruise των 500+ χλμ. στην Πολεμική Αεροπορία.Τα αμερικανικά όπλα JDAM και JSOW τα οποία εξοπλίζουν την ενισχυμένη Μοίρα των F-16 Adv. στον Αραξο είναι πολύτιμα, πολύ ακριβά και λίγα για να καλύψουν την ανάγκη μιας σύγκρουσης έστω 72 ωρών υψηλής έντασης.


Οι 400 συλλογές SPICE θα καταστήσουν ισάριθμες συμβατικές βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk83 (1000 λιβρών), ή Mk84 (2000 λιβρών) σε όπλα stand off, θα επιτρέπουν στα αεροσκάφη της ΠΑ να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 60 χλμ με ακρίβεια 1-3 μέτρα χάρις στους αισθητήρες CCD/IIR που οι συλλογές διαθέτουν.

Δηλαδή προσδίδουν στα μαχητικά της ΠΑ δυνατότητα άφεσης του όπλου εκτός της ακτίνας δράσης των τουρκικών συστημάτων MIM-28K/J I.Hawk με ακτίνα δράσης 45 χλμ.

Η βόμβα διαθέτει δυνατότητα εμπλοκής με την παρέμβαση του χειριστή (Man in the Loop) στην φάση τελικής προσέγγισης προς τον στόχο, αξιοποιώντας το ατρακτίδιο ζεύξης δεδομένων που το αεροσκάφος φορέας μεταφέρει.

Η αναλογία των συστημάτων είναι 70% της ποσότητας είχε καθοριστεί για την έκδοση SPICE 1000 και 30% για την έκδοση SPICE 2000.

Το σύστημα, όπως προαναφέραμε, αν αποκτηθεί, βάζει την Αεροπορία σε άλλη εποχή σε ότι αφορά την εναέρια κρούση: Μετατρέπει τις απλές βόμβες 1000 και 2000 λιβρών των F-16 και των F-4, σε όπλα stant-off που προσπίπτουν σε στόχους σε απόσταση 60+ χιλιομέτρων με ακρίβεια ... 3 μέτρων για το 2000!

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ακτίνα δράσης στις συλλογές "1000"

Πρόκειται για σύνολο καθοδήγησης και πτερύγων ανεμοπορίας, το οποίο τοποθετείται σε βόμβα γενικής χρήσης Mk83 βάρους 1.000lb (454kg) ή Mk84 των 2.000lb (907kg), οι οποίες προσαρμόζονται στις απλές βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά από το συνεργείο των υπολόγων..

To kit SPICE 2000 βάρους 150kg προκαλεί θεαματική μεταβολή στο σχήμα και στο μέγεθος της βόμβας Mk84, κατά προσέγγιση διπλασιάζοντας το μήκος της σε 4,2m. Το μακρύ ρύγχος περιλαμβάνει 4 στατικά πτερύγια σταθεροποίησης, σταθερής χορδής και εκπετάσματος 60cm.


Στο ουραίο συγκρότημα βρίσκονται 4 τραπεζοειδείς πτέρυγες εκπετάσματος 1,2m με τις ρίζες τους να επικαλύπτουν τον κορμό της βόμβας Mk84. Στο ουραίο άκρο του τμήματος αυτού βρίσκονται επίσης 4 κινούμενα πτερύγια ελέγχου με έντονη οπισθόκλιση, σταθερή χορδή και εκπέτασμα 70cm.

Για τον περιορισμό του κόστους, οι μηχανισμοί ενεργοποίησης προέρχονται από το ναυτικό βλήμα αντιαεροπορικής άμυνας σημείου Barak της Rafael.

Το SPICE 2000 είναι βελτιστοποιημένο για άφεση από μεγάλο ύψος, οπότε επιτυγχάνεται η μέγιστη ακτίνα του. Για άφεση από 42.000ft (12.802m) με υψηλή υποηχητική ταχύτητα, η ακτίνα ανεμοπορίας υπερβαίνει τα 60km.

Το σύστημα δεν εκτελεί άνοδο προ της τερματικής βύθισης, οπότε δεν είναι κατάλληλο για άφεση από περιορισμένο ύψος.

Η επιλεγόμενη τακτική περιλαμβάνει διείσδυση σε περιορισμένο ύψος στην περιοχή του στόχου, ακολουθούμενη από άνοδο του αεροσκάφους προ της άφεσης.

Στο SPICE 1000, τα πτερύγια ρύγχους και οι 4 τραπεζοειδείς πτέρυγες αντικαταστάθηκαν από δύο πτυσσόμενες πτέρυγες στην κοιλιακή επιφάνεια του όπλου, οι οποίες αναπτύσσονται μετά την άφεση στην κατάλληλη γωνία οπισθόκλισης για την απαιτούμενη ταχύτητα και γωνία ανεμοπορίας, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη ακτίνα από εκείνη του SPICE 2000.

Το συγκρότημα ρύγχους του SPICE περιέχει μονάδα καθοδήγησης GPS/INS και τον τερματικό ηλεκτροπτικό ερευνητή.

Στην έκδοση SPICE 2000 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ο ερευνητής αυτός είναι τηλεοπτικός ημέρας τύπου Εξαρτήματος Σύζευξης Φορτίου (CCD). Ωστόσο η Rafael ανέπτυξε επίσης ερευνητή διπλής διαμόρφωσης, CCD και υπέρυθρης απεικόνισης, παρέχοντας στο σύστημα ικανότητα νυχτερινής προσβολής.


Το SPICE χρησιμοποιεί καθοδήγηση αντιπαραβολής σκηνής (scene-matching guidance) με Αυτόματη Πρόσκτηση Στόχου (ΑΤΑ) και περιλαμβάνει υποδοχή για εμπορικής προέλευσης κάρτα μνήμης flash χωρητικότητας 64ΜΒ, πανομοιότυπη με τις χρησιμοποιούμενες στην ψηφιακή φωτογράφηση.

Το ουραίο συγκρότημα περιέχει τα ηλεκτρονικά καθοδήγησης, ελέγχου πτήσης και διασύνδεσης με το αεροσκάφος, την παροχή ισχύος, τους μηχανισμούς ενεργοποίησης πτερυγίων και την προαιρετική ζεύξη δεδομένων.

Μετά την άφεση από το αεροσκάφος, το SPICE χρησιμοποιεί καθοδήγηση GPS/INS. Περί τα 17km από τον στόχο αρχίζει η λειτουργία του ηλεκτροπτικού ερευνητή, ο οποίος αναζητά τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της απεικόνισης αναφοράς.

Εφόσον τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι ορατά, το σύστημα διευρύνει κατά 3km την αρχική περιοχή έρευνας για να αντισταθμίσει τυχόν Σφάλμα Τοποθεσίας Στόχου (Target Location Error: TLE) της μονάδας GPS/INS. Κατά τον κατασκευαστή, το σύστημα ΑΤΑ εκτελεί πρόσκτηση στόχου εντός δύο δευτερολέπτων, στο 95% των περιπτώσεων.

Στην τερματική φάση, το όπλο ελίσσεται για να επιτύχει την ιδανική γωνία προσβολής στην τελική του βύθιση προς τον στόχο και να δυσκολέψει τα Α/Α συστήματα. Η γωνία πρόσκρουσης είναι επιλεγόμενη, με μέγιστο όριο τις 75°.

Από την άποψη της ακρίβειας, η Rafael υπόσχεται 3m CEP και ισχυρίζεται πως επιτυγχάνει 2m! Σε πτήσεις επίδειξης με το όπλο αναρτημένο, το σύστημα εκτέλεσε πρόσκτηση στόχων με παρουσία χαμηλής νέφωσης και TLE ακόμη και 500m.

Η προαιρετική ψηφιακή ζεύξη δεδομένων επιτρέπει την παρέμβαση χειριστή στον κύκλο σκόπευσης, ενδεικτικά για θετική ταυτοποίηση του στόχου ή για μετατόπιση του σημείου σκόπευσης.

Στην περίπτωση αυτή όμως, απαιτείται η ανάρτηση ατρακτιδίου ζεύξης δεδομένων στο μαχητικό, για το οποίο χρησιμοποιείται το περίβλημα του Litening του ατρακτιδίου με το οποίο είναι εξοπλισμένα τα F-4E Peace Icarus.

Το SPICE μπορεί να ολοκληρωθεί στο αεροσκάφος άφεσης παρέχοντας πλήρεις ικανότητες -περιλαμβάνοντας συμβολογία καθοδήγησης του χειριστή στο HUD και αυτόματη άφεση πολλαπλών όπλων- ή σε βασική διαμόρφωση, στην οποία μιμείται κάποιο ήδη ολοκληρωμένο όπλο.

Φυσικά θα αποτελέσει βασικό όπλο στις Μοίρες κρούσης των F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ.
http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια