Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ «ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΩ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΛΑΚΟΤΑ... ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ;

Το όρος Ράσμορ είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Αμερικής. Σκαλισμένα στο βουνό, ξεχωρίζουν τα πρόσωπα τεσσάρων προέδρων της ...


Το όρος Ράσμορ είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Αμερικής. Σκαλισμένα στο βουνό, ξεχωρίζουν τα πρόσωπα τεσσάρων προέδρων της αμερικανικής ιστορίας. Έχει αποτυπωθεί σε πολλές Χολιγουντιανές ταινίες και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζόρτζ Ουάσινγκτον, o Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος συνέταξε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Θίοντορ Ρούσβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν είναι λαξευμένοι κοντά στην κορυφή. Το όνομα του βουνού προέρχεται από νεοϋορκέζο δικηγόρο που το επισκέφτηκε το 1885.


Το όρος ανήκε στους Ινδιάνους Λακότα, οι οποίοι το αποκαλούσαν Six Grandfathers και θεωρούσαν το μέρος ιερό.

Οι λευκοί το απέκτησαν με τη βία και οι Ινδιάνοι εκτοπίστηκαν. Τότε αποφάσισαν να χαράξουν πάνω στο βουνό τις μορφές των αγαπημένων τους προέδρων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 4 Οκτωβρίου 1926 και διήρκεσαν έως το 1941. Εμπνευστής του μεγαλεπήβολου έργου ήταν ο ιστορικός Ντόαν Ρόμπινσον και ο άνθρωπος που το υλοποίησε, ο γλύπτης Γκάτζον Μπόργκλουμ. Εργάστηκαν συνολικά 400 εργάτες, οι οποίοι ανέβαιναν καθημερινά 700 σκαλιά και δούλευαν κρεμασμένοι με σχοινιά και σε σκαλωσιές. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του μνημείου δημιουργήθηκε με εκρήξεις δυναμίτη. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 400.000 τόνοι γρανίτη μεταφέρθηκαν από το βουνό κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν και την επικινδυνότητα του έργου, δεν σημειώθηκε κανένα εργατικό ατύχημα. Ωστόσο, μετά το τέλος του έργου πολλοί εργάτες πέθαναν καθώς αρρώστησαν από την εισπνοή πυριτίου.


Το μυστικό δωμάτιο του όρους Ράσμορ Το «μυστικό» δωμάτιο Ο Μπόρλγκρουμ πέθανε εφτά μήνες πριν παραδοθεί το εμβληματικό του έργο. Την ολοκλήρωσή του ανέλαβε ο γιος του, Λίνκολν. Είχε σκοπό δίπλα από τις προτομές να χαράξει κείμενο 500 λέξεων με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της χώρας αλλά τελικά το έβγαλε από τα σχέδια.

Ωστόσο, πριν πεθάνει ζήτησε άδεια να κατασκευάσει δίπλα από το κεφάλι του Λίνκολν ένα δωμάτιο, στο οποίο θα τοποθετούσε έγγραφα με την ιστορία των ΗΠΑ για τις νέες γενιές. Προς το παρόν, ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας Η κυβέρνηση ενέκρινε την ιδέα αλλά του ζήτησε να ολοκληρώσει πρώτα τις προτομές των Προέδρων.


Θα ονομαζόταν Hall of Records, και θα περιείχε πληροφορίες για το βουνό, σημαντικά ιστορικά εκθέματα και έγγραφα. Είχε πόρτα που έφτανε τα πεντέμισι μέτρα ύψος και οδηγούσε σε χώρο μήκους 23 μέτρων και πλάτους 11 μέτρων.

Το δωμάτιο δεν ολοκληρώθηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων και μετά τον θάνατο του Μπόρλγκρουμ έμεινε ανεκμετάλλευτο. Το 1998 με πρωτοβουλία της οικογένειας του γλύπτη ξεκίνησαν εκ νέου εργασίες στο δωμάτιο, οι οποίες τελείωσαν πριν λίγο καιρό. Μπροστά από τη στοά τοποθέτησαν επιγραφή, στην οποία αναγράφονται οι στόχοι που είχε ο γλύπτης όταν σκάλιζε τις κεφαλές των προέδρων. Μέσα σε ξύλινο κουτί τοποθέτησαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και περιγραφές της ιστορικής περιόδου κατά την οποία έζησε ο κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σκοπός είναι ολόκληρη η αμερικανική ιστορία να βρίσκεται σε ένα κουτί, το οποίο θα βρισκεται στη διάθεση κάποιου άλλου πολιτισμού χιλιάδες χρόνια αργότερα.... www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια